Начин на приготвяне
Започва се с приготвянето на предварителния фермент. За целта натрошете в леко затоплената вода маята. Сипете брашното и с помощта на дървена лъжица разбъркайте много добре до получаването на лепкава смес, отделяща се от стените на съда. След това покрийте купата с фолио и оставете да престои 40-45 минути.
Подгответе си купата на кухненския робот с приставки за тесто. Сипете вътре жълтъците, целите яйца и захарта, разбъркайте леко. След това сипете млякото, алкохола и предварително пресятото брашно. Включете уреда и оставете да меси тестото за 3 минути.
Може да месите и на ръка, ако нямате кухненски робот, то имайте предвид, че това тесто е трудоемко за ръчно месене, защото е лепкаво и много меко и докато стане еластично е необходимо повече време.
Ако все пак месите на ръка, набрашнете плота и внимавайте да не прекалите с брашното, за не се втвърди. Хубаво е да ползвате шпатули за тесто, за да не ви лепне по ръцете.
След като минат трите минути на месенето на тестото в робота, месете още толкова време, но сега добавете мекото масло - парченце по парченце.
Сложете тестото в купа и покрийте с фолио. Оставете да втаса за 1 час в топло помещение. Разделете втасалото тесто на две части. Разстелете всяка една върху намазнен или набрашнен плот.
Посипете двете части с шоколад, микс от ядките и конфитираните плодове, сгънете няколко пъти. Сложете двете теста във намазнени форми за панетоне, които са с високи стени. Лично аз използвам форми с височина 13.5 см и диаметър 16 см.
В случай, че нямате форма за панетоне, няма да ви се получи характерната височина на козунака. Може да опитате да изрежете твърда хартия за печене и да я сложите в обикновената тавичка, за да се получи високата стена.
Сложете тестото във формите и оставете да увеличи обема си и да се надигне още.
Печете панетонето в загрята на 180 градуса, като го поставите на ниска решетка. Необходими са 35-40 минути за изпичане до готовност. Наблюдавайте го и ако потъмнее много го покрийте с фолио.
Преди да извадите готовото панетоне, най-добре изчакайте няколко минути, след което охладете върху решетка.
Италианското Панетоне е страхотен десерт, опитайте!
Коментари