Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Заешко месо»Печен Заек»Пълнен заек с ориз и гъби на фурна

Пълнен заек с ориз и гъби на фурна

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
1908978193554
Пълнен заек с ориз и гъби на фурна
Снимка: Чародейката
1 / 2
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Заешкото месо е наистина много вкусно, но е важно как ще го приготвите, затова се придържайте към тази рецепта"

Необходими Продукти

  • заек - около 1. 5 кг
  • олио - 1/2 к.ч.
  • масло - 3 - 4 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • дреболии - дробчетата и сърцето на заека
  • печурки - 200 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • гъбен бульон - 4 ч.ч.
  • чубрица - 1 ч.л. сушена
  • червен пипер - 1 ч.л. с връх
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се измива добре и се изцежда от водата.

Лукът и морковите се обелват и нарязват на много ситно, задушават се в тиган с 2 с.л. олио и маслото. След няколко минути се добавят измитите и нарязаните на дребно дреболии от зайчето.

След като се позапържат, се добавя измитият и отцеден от водата ориз. Когато оризът поеме мазнината, се налива 1 чаша гъбен бульон, добавят се нарязаните на дребно печурки и се поръсва с чубрицата.

Тиганът се захлупва, котлона се намалява на по-ниска степен, докато бульонът се поеме от ориза. Дърпа се от котлона, добавя се сол и черен пипер на вкус, разбърква се и заекът се пълни с плънката, но не много плътно, защото оризът ще набъбне допълнително по време на печенето.

Заекът се зашива и се намазва с кашичка, приготвена от останалото олио, черен, червен пипер и сол. Прехвърля се в тава, около него се изсипва останалата плънка от тигана и се наливат две чаени чаши гъбен бульон.

Тавата се завива с два листа алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор.

Заекът се пече около час и четвърт или докато ориза стане готов, а месото се изпече равномерно. При нужда, може да се добави допълнително бульон по време на печенето.

Накрая фолиото се отстранява и пълненият заек се връща за около 10 минути във фурната, за да хване апетитен загар. Заекът се сервира, като се разделя на порционнни парчета и гарнира с ориза.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: