Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Печен заек на фурна с фолио

Печен заек на фурна с фолио

Сергей АнчевСергей Анчев
Новак
2162342
Печен заек на фурна с фолио
Снимка: Сергей Анчев
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
260 мин.
Общо
290 мин.
Порции
8
"Крехко, ароматно и много вкусно се получава винаги заешкото по тази рецепта"

Необходими продукти

  • бекон - 200 г
  • заек - 1.5 - 2 кг
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • масло - 30 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • олио - 4 с.л.
  • бульон - 1/2 ч.ч. пилешки или телешки
  • стафиди - шепа
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 брой
  • сол
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - стрък
  • босилек - стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете бекона и го запържете в сух тиган. Извадете го и го оставете настрана.

В същия тиган сложете 2 лъжици масло и задушете наситнените чесън, морков и лук. Поръсете със сол и добавете ориза и бекона, залейте с бульона и разбъркайте.

Гответе до усвояване на течността и прибавете стафидите.

Натрийте целия заек с ароматно масло, приготвено от лъжица масло, черен и червен пипер, малко сол. Напълнете го с приготвената плънка и внимателно зашийте.

Намазнете тава и сложете вътре заека. Налейте виното и добавете магданоза и босилека. Покрийте тавата с фолио.

Включете фурната на 140 градуса. Печете заека около 4 часа, махнете фолиото и печете още 20-тина минути, като увеличите градусите на 200.

Намажете заека с масло и сервирайте, като го разделите на порции.

Печеният заек на фурна с фолио е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: