Празничен заек на фурна

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3
Празничен заек на фурна
Снимка: Геновева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
6
"Как да не ни е празнично, когато на трапезата е поднесен печен заек със зеленчуци"

Необходими продукти

  • заек - 1 бр. около 2 кг
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • лук - 1 глава
  • тиквичка - 1 бр.
  • картофи - 3 - 4 бр. средно големи
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • горчица - 2 ч.л.
  • олио
  • зеленчукова подправка
  • унисос
  • бира - 250 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се изкисва за няколко часа и след това се овкусява със сол, черен пипер, червен пипер, горчица, унисос. Намазва се добре с ръка. Оставя се така за 30 минути да си поеме подправките.

След това го намазваме с олио и слагаме в тава. Наливаме бирата и добавяме чаша и половина вода, покриваме с фолио и пъхаме във фурната за 60-90 минути. Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме ги на едро.

След което махаме фолиото от заека и осоляваме зеленчуците, добавяме червен пипер, зеленчукова подправка, унисос и олио и ги изсипваме в тавата при заека. Пъхаме във фурната, но преди това обръщаме заека.

Печем за още 1 час, като разбъркваме зеленчуците от време на време и поливаме заека със соса. Когато заекът се запече, смъкваме тавата на долен реотан и оставяме за още малко. Ако зеленчуците са се сготвили, изключваме и оставяме във фурната.

Ако заекът ви е по-голям, може да се наложи да го обърнете още един път и да готвите още известно време.

Поднасяме нашия печен заек с печени зеленчуци.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: