Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Празничен печен заек с ориз

Празничен печен заек с ориз

ЗориЗори
Новак
1715465k
Празничен печен заек с ориз
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Крехко печено заешко с ориз - супер за празничната трапеза и за цялото семейство"

Необходими продукти

  • заек - 1.5 кг (питомен, предварително почистен)
  • карантия - бъбреците, дробчето и сърцето на заека
  • пачи крак - 250 грама
  • дългозърнест ориз - 1 ч.ч.
  • бульон - 4 ч.ч. зеленчуков
  • мащерка - няколко стръка
  • зехтин - 8 с.л.
  • лук - 1 по - едра глава
  • моркови - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте хубаво заека и го отцедете от водата. Обелете и нарежете на ситно лука и моркова.

Задушете ги в тиган с малко зехтин, добавете ситно нарязаните дреболии.

Добавете измития ориз и разбъркайте. Налейте чаша бульон, добавете листенцата мащерка и наситнените гъби пачи крак. Сложете капака на тигана и оставете на слаб котлон докато оризът усвои течността.

Свалете от огъня и овкусете със сол и пипер на вкус. Разбъркайте и внимателно напълнете заека с плънката. Зашийте го и прехвърлете в тава запечене.

Намажете целия заек с кашичка от сол, зехтин, черен и червен пипер. Отстрани изсипете останалата плънка, завийте с фолио и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Печете заека около час, а 10-тина минути преди да стане напълно готово, махнете фолиото, за да може заека да хване хубав захар.

Гарнирайте порциите със свежа салата по избор.

Празничният печен заек с ориз е готов.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: