Начин на приготвяне
Измийте хубаво заека и го отцедете от водата. Обелете и нарежете на ситно лука и моркова.
Задушете ги в тиган с малко зехтин, добавете ситно нарязаните дреболии.
Добавете измития ориз и разбъркайте. Налейте чаша бульон, добавете листенцата мащерка и наситнените гъби пачи крак. Сложете капака на тигана и оставете на слаб котлон докато оризът усвои течността.
Свалете от огъня и овкусете със сол и пипер на вкус. Разбъркайте и внимателно напълнете заека с плънката. Зашийте го и прехвърлете в тава запечене.
Намажете целия заек с кашичка от сол, зехтин, черен и червен пипер. Отстрани изсипете останалата плънка, завийте с фолио и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печете заека около час, а 10-тина минути преди да стане напълно готово, махнете фолиото, за да може заека да хване хубав захар.
Гарнирайте порциите със свежа салата по избор.
Празничният печен заек с ориз е готов.