Начин на приготвяне
Задушете до омекване в половината олио почистения, измит и ситно нарязан лук.
Прибавете доматеното пюре и продължете да задушавате, докато водата се изпари.
Добавете каймата и половината домати, които сте нарязали на дребно.
Когато за втори път водата намалее, подправете със солта, черния и червения пипер.
Почистете, измийте и сварете лещата.
Пасирайте леко охладената и отцедена от водата леща.
Запържете до златисто в останалото олио половината брашно и посолете.
Разбъркайте пасираната леща и запърженото брашно и разделете сместа на 2 части.
Намажете с масло тавата, поръсете я с брашно и изсипете половината от лещата.
Отгоре поставете плънката, останалите домати и останалото пюре от леща.
Залейте с част от водата, в която сте варили лещата, и запечете.
Сипете заливката, която сте приготвили от останалото запърженото брашно, млякото, разбитото яйце и настъргания кашкавал.
Запечете мусаката отново.
Когато поднасяте ястието, поръсете порциите с наситнените копър и магданоз.