Начин на приготвяне
Измийте старателно и почистете мидите. Сипете ги в тенджера и ги залейте с вода. Сложете да се варят около 30 минути на силен котлона. Щом черупките се разтворят, отцедете, охладете и извадете месото на мидите.
Запържете в зехтина ситно нарязания лук и настърганите моркови. Добавете мидите, предварително обелените и настъргани домати, черният пипер, дафиновия лист, сол на вкус и след малко долейте виното.
Оставете да се задушава за 10 минути и прибавете измития и отцеден ориз. Долейте 250 мл топла вода и бъркайте, докато оризът поеме течността.
Прехвърлете ястието в тава и долейте още 2 ч.ч. вода. Разбъркайте и пъхнете да се пече в загряна фурна на 200 градуса.
Поднесете мидите с ориз по гръцки с накълцан пресен магданоз и резени лимон.
Коментари