Ezine.bg»Рецепти»Морски дарове»Миди с ориз по гръцки

Миди с ориз по гръцки

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Миди с ориз по гръцки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3-4
"Тези миди имат нужда от добре охладено узо или пивко вино, дебела сянка и приятна компания"

Необходими продукти

  • миди - 1.5 кг с черупките
  • лук - 60 г
  • моркови - 2 броя
  • домати - 120 г
  • бяло вино - 200 мл
  • ориз - 250 г
  • дафинов лист - 1 брой
  • черен пипер
  • сол
  • лимони - 1 брой
  • зехтин - 80 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте старателно и почистете мидите. Сипете ги в тенджера и ги залейте с вода. Сложете да се варят около 30 минути на силен котлона. Щом черупките се разтворят, отцедете, охладете и извадете месото на мидите.

Запържете в зехтина ситно нарязания лук и настърганите моркови. Добавете мидите, предварително обелените и настъргани домати, черният пипер, дафиновия лист, сол на вкус и след малко долейте виното.

Оставете да се задушава за 10 минути и прибавете измития и отцеден ориз. Долейте 250 мл топла вода и бъркайте, докато оризът поеме течността.

Прехвърлете ястието в тава и долейте още 2 ч.ч. вода. Разбъркайте и пъхнете да се пече в загряна фурна на 200 градуса.

Поднесете мидите с ориз по гръцки с накълцан пресен магданоз и резени лимон.

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Чудесна и много вкусна рецепта! В къщи всички си облизват пръстите!
06.06.2018 18:49