Начин на приготвяне
Доматите се измиват, отрязва се горната им част, като капаче и се издълбават.
В тиган със сгорещена мазнина се задушават нарязаните на дребно лук и морков.
Щом омекнат се прибавят скълцаните скилидки чесън, а малко след това измитият ориз и една чаена чаша вода.
Щом поеме водата се добавят нарязаната вътрешност на издълбаните домати, накълцаният пресен магданоз и стафидите.
Плънката се овкусява със сол, смлян черен пипер и индийско орехче.
Издълбаните домати се напълват с приготвената плънка, нареждат се в намазнена тавичка и им се слагат капачетата.
Ако има останала плънка, тя се разпределя между доматите.
В тавата се наливат още две чаени чаши вода, тавата се покрива с алуминиево фолио и поставя във фурната.
Ястието се пече около час на 200 градуса. Малко преди готовност се маха фолиото и пълнените домати се запичат до желания загар.
Пълнените домати с ориз по гръцки са готови.