ezine.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Фалафели със сусам

Фалафели със сусам

Fat BertaFat Berta
Джедай
353492501k
Фалафели със сусам
22/07/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
85 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
110 мин.

Необходими Продукти

  • кимион - по 1 с.л.
  • кориандър - 1 с.л. на зърна
  • нахут - 800 г консервиран
  • чесън - 3 скилидки
  • кориандър - 3/4 ч.ч. ситно нарязан пресен
  • джоджен - 1/4 ч.ч. ситно нарзан
  • магданоз - 1/2 ч.ч. ситно нарязан
  • лук - 1/2 глава
  • брашно - 50 г
  • сода - 1/4 ч.л.
  • яйца - 1 брой
  • сусам - 1/2 ч.ч.
  • олио - за пържене
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте сух тиган на слаб котлон и запечете за кратко зърната кимион и кориандър. докато си пуснат аромата.

Сипете ги в хаванче и щом изстинат, ги счукайте. Отделно пасирайте отцедения нахут на гладко пюре и добавете към него зелените подправки, смлените кориандър и кимион, ситно скълцаните чесън и лук, както и сол и черен пипер.

Разбъркайте хубаво и добавете брашното, содата и яйцето, докато се получи хомогенна смес. С помощта на супена лъжица гребвайте от сместа и оформяйте топчета, малко по-големи от орех, които съвсем леко се приплесват.

Овалвайте ги в сусам и ги подреждайте в тава. Оставете за 1 час в хладилника (или 1 нощ), след което, за да се стегнат.

Загрейте мазнина за пържене с дълбочина около 5 см и изпържете фалафелите със сусам равномерно от двете страни. Отцеждайте готовите фалафели върху кухненска хартия.

Поднесете Фалафели със сусам с гарнитура по желание и млечен сос.

Рейтинг

3.8
53
41
33
21
10
Дай твоята оценка: