Начин на приготвяне
Обелете домата, отстранете семената, нарежете го на ситно и прехвърлете в цедка, за да се отцеди от излишната течност.
В тигана загрейте олиото и задушете нарязаните на ситно лук, чесън и настърганите моркови.
Пасирайте нахута.
Добавете лука, морковите, домата, подправките (може да сложите и други подправките по ваш вкус) и 1-2 ч.л. галета, разбъркайте всичко много добре и приберете в хладилника за 30-60 минути.
Оформете фалафелите с желаната от вас големина, оваляйте ги в галетата, подредете в тава, покрита с хартия за печене, и ги поръсете с олиото.
Печете в предварително загрята на 210°С фурна за 20-30 минути.
Също така може да ги изпържете в дълбок тиган с олио за пържени фалафели.
Сервирайте постните фалафели с веган сос Тартар или друг по ваш избор.