Начин на приготвяне
Накиснете предварително стафидите в ром.
Разтворете маята в топлото мляко с малко захар, докато шупне.
Пресейте брашното и в средата сипете маята, разбитите яйца, размекнатото маслото, захарта, ванилията, щипка сол, 1 с.л. ром и портокаловата кора.
Хубаво замесете козуначено тесто - трябва да се получи рядко. Оставете го да втаса до удвояване на обема (за 45 минути на топло). Накрая леко го разбъркайте с отцедените стафиди.
Намазнете формички за мъфини и сипете от тестото до половината от височината им. Напълнените форми оставете пак да втасат за 15 минути.
Сложете ги да изпекат козуначените мъфини в загряна на 180 градуса фурна, на средното й ниво.
По желание може бързо да намажете домашните мъфини с разбит жълтък и да поръсите със захар.
Дозата е за 12 мъфина, а ако желаете повече козуначета, може да я удвоите.