Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козунак»Великденски козуначени мъфини с локум

Великденски козуначени мъфини с локум

Великденски козуначени мъфини с локум
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Каква по-хубава закуска от козуначени мъфини с кисело мляко?"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 75 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 300 г
  • олио - 20 г
  • ванилия - 2 бр. (4 г)
  • мая - 1 пакетче суха (7 г)
  • лимонова кора
  • свинска мас - 20 г разтопена
  • За плънката
  • канела
  • стафиди
  • локум - 70 г
  • захар - за поръсване
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата заедно със захарта и добавете предварително леко затопленото мляко.

Смесете свинската мас с олиото и ги добавете към яйчената смес. Бъркайте, докато се разтопи захарта и добавете тогава лимоновата кора и ванилиите.

Замесете еластично тесто, прехвърлете го в леко намазнена тава, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете за една нощ в хладилник.

Разделете го на топчета по 50 г и ги разтеглете на правоъгълник.

Сложете в единия край орехи, нарязан локум и предварително накиснати в ром стафиди.

Поръсете ги с канела и ги навийте на рулце. Усукайте малко и завийте на охлювчета малките козуначета. Сложете ги в леко намазнена форма за мъфини.

Оставете ги леко да втасат, намажете ги с белтък и ги поръсете със захар и филирани бадеми.

Сложете ги да се печат на 180 градуса до готовност.

Великденските козуначени мъфини с локум са много вкусни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: