Начин на приготвяне
Слагаме яйцата (4 бр.) в купа. Прибавяме към тях захар (200 г), ванилия (1 бр.) и разбиваме на високи обороти с миксер, докато яйцата станат пухкави и светли. В отделна купа сипваме кисело мляко (200 г) и смесваме с бакпулвер (1 пакетче) и сода за хляб (1 к.л.).
Разбъркваме хубаво и като шупне киселото мляко, прибавяме към разбитите яйца. Наливаме и олио (5 с.л.) и ръсваме щипка сол. Разбъркваме да се смесят хомогенно съставките и постепенно слагаме пресято брашно (2 ч.ч.приблизително).
Ако са по-големи яйцата, може да ръснем още брашно. Полученото кексово тесто разделяме в две купи, като към едната част тесто, прибавяме течен шоколад (3 с.л.), какао (1 с.л.) и няколко капки есенция ром.
Разбъркваме добре. Във формички за мъфини, намазани с олио, сипваме от бялата смес, а после и от сместа с какао и шоколад. Печем в нагрята на 170-180 градуса фурна до готовност, като проверяваме със суха клечка дали са готови нашите шоколадови мъфини.