Начин на приготвяне
Активирайте маята в малко от прясното мляко и лъжичка захар.
Смесете останалото мляко със захарта и загрейте на огъня. Щом захарта се разтопи, свалете от котлона и охладете. Пресейте два пъти брашното.
В дълбока купа смесете лъжица ракия с ванилията, лимоновата кора и лимоновата есенция, трите яйца и само белтъка на четвъртото.
Направете кладенче в средата на пресятото брашно. Сипете вътре яйчената смес, шупналата мая и подсладеното и охладено мляко. Постепенно замесете козуначено тесто, което е меко и не лепне.
Докато месите тестото, на части си добавяйте двата вида мазнина, които сте смесили предварително. Ако се наложи, добавете си още брашно.
Оформете готовото тесто на топка и го завийте с фолио или памучна кърпа. Оставете го на топло място, за да втаса и бухне добре. Времето за втасване зависи от топлината на помещението.
Разделете добре втасалото тесто на 4. Всяка топка разточете на кръг, след което нарежете на триъгълници с много остър нож. В основата на всяко триъгълниче сложете мармалад по избор - в случая е шипков мармалад.
Навийте триъгълниците до получаване на кифлички. Сложете хартия за печене в тава и подредете козуначените кифлички на разстояние една от друга.
Щом втасат повторно, намажете кифличките с останалия жълтък, смесен с малко мляко. Поръсете ги с маково семе.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете кифличките до готовност - около 25 минути. За да останат кифличките много меки, може да сложите във фурната съд с вода.
Великденските козуначени кифли са чудни!
Коментари