Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Великденски козуначени кифли

Великденски козуначени кифли

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
2659443k473
Великденски козуначени кифли
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
12/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
32

Необходими Продукти

  • брашно - 600 грама
  • суха мая - 7 грама
  • захар - 200 грама
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 4 броя
  • ванилия - 2 броя
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • мармалад - по избор
  • масло - 45 мл (разтопено)
  • маково семе - за поръсване
  • олио - 45 мл
  • лимонова есенция
  • ракия - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малко от прясното мляко и лъжичка захар.

Смесете останалото мляко със захарта и загрейте на огъня. Щом захарта се разтопи, свалете от котлона и охладете. Пресейте два пъти брашното.

В дълбока купа смесете лъжица ракия с ванилията, лимоновата кора и лимоновата есенция, трите яйца и само белтъка на четвъртото.

Направете кладенче в средата на пресятото брашно. Сипете вътре яйчената смес, шупналата мая и подсладеното и охладено мляко. Постепенно замесете козуначено тесто, което е меко и не лепне.

Докато месите тестото, на части си добавяйте двата вида мазнина, които сте смесили предварително. Ако се наложи, добавете си още брашно.

Оформете готовото тесто на топка и го завийте с фолио или памучна кърпа. Оставете го на топло място, за да втаса и бухне добре. Времето за втасване зависи от топлината на помещението.

Разделете добре втасалото тесто на 4. Всяка топка разточете на кръг, след което нарежете на триъгълници с много остър нож. В основата на всяко триъгълниче сложете мармалад по избор - в случая е шипков мармалад.

Навийте триъгълниците до получаване на кифлички. Сложете хартия за печене в тава и подредете козуначените кифлички на разстояние една от друга.

Щом втасат повторно, намажете кифличките с останалия жълтък, смесен с малко мляко. Поръсете ги с маково семе.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете кифличките до готовност - около 25 минути. За да останат кифличките много меки, може да сложите във фурната съд с вода.

Великденските козуначени кифли са чудни!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Великолепни кифлички. Благодаря за прекрасната идея!
12.05.2021 10:30
1