Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Козуначени кифли с айран

Козуначени кифли с айран

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Козуначени кифли с айран
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
16

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр. 1 жълтък
  • кисело мляко - 100 г
  • вода - 100 мл
  • захар - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия
  • олио - 5 с.л.
  • лимонова кора
  • коняк - 5 бр. капки
  • мая - 1 пакет суха
  • брашно - 600 г
  • пълнеж
  • локум
  • шоколад
  • сладко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От водата и киселото мляко правим айран, който леко загряваме. В него се разтваря сухата мая, добавя се лъжица захар и оставяме да бухне за 10-15 минути.

Когато шупне, се сипва в купа и добавяме олиото, останалата захар, сол, яйцата без един жълтък и разбъркваме. Накрая прибавяме ванилията и есенцията с коняка, а също и брашното.

Омесва се средно меко тесто. Оставяме го да втаса на топло около час.

Втасалото тесто разделяме на две топки. Всяка разточваме на кръг с дебелина около 1 см. Нарязва се на 8 триъгълника, като в широката част се поставя парче локум.

Навиват се кифли, нареждат се в тава върху хартия и оставяме за 20 минути на топло.

После се намазва с разбития отделен жълтък с малко олио и поръсваме захар. Печем в загрята фурна 180°C около 20-25 минути до златисто.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: