Начин на приготвяне
Накиснете във вода за 30 минути 1 телешки мозък. Обелете го, сварете го в подсолена вода, към която сте добавили едро нарязани моркови, целината, магданозения корен, лука и зърна черен пипер. След като се свари, отцедете, охладете и нарежете на правилни парчета.
Запържете леко брашното в маслото и го разредете на умерено гъст сос с горещия бульон от мозъка заедно с 1/2 ч.ч. бяло вино.
Добавете сол на вкус, снемете от котлона и разбъркайте с предварително разбитите с лимоновия сок жълтъци и бучка масло.
При непрекъснато бъркане върнете на котлона само да заври, снемете и продължавайте да разбърквате, докато се охлади.
Нарязания мозък се подрежда в чиния и се залива със соса. Фрикасето е готово! Украсете с резенчета зеленчуци и поднесете мозъка със сос - фрикасе. По същия начин може да приготвите и фрикасе от език.