Начин на приготвяне
Бъбреците се разрязват на половинки, заливат се със студена вода и се киснат 3 часа, като водата се сменя на всеки половин час. Слагат се в тенджера, заливат се с 3 литра студена вода и се кипват.
Отцеждат се и отново се заливат със студена вода. Варят се около час и половина до омекване. Вадят се от тенджерата, измиват се, нарязват се на тънки резенчета и леко се запържват. Морковите и картофите се режат на резени и се запържват до полуготовност.
Киселите краставички се нарязват на ситно и се задушават с доматеното пюре на бавен огън 20 минути. Добавят се към морковите и картофите, отгоре се слагат бъбреците, посоляват се и се поръсват с черен пипер.
Всичко се залива със сметана, която предварително е смесена с нарязания на ситно чесън. Похлупва се с капак и се задушава 15 минути.