ezine.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Сиропирана Баница на Розички

Сиропирана Баница на Розички

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Дарт Вейдър
3712k69k
Сиропирана Баница на Розички
13/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
"В сърцето и стомаха ни има специално запазено място за сиропираните сладкиши"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 - 3 броя
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л. равна
  • мая - 1 пакетче прясна (42г)
  • брашно - около 1 кг еластично средно меко тесто
  • ядки - 400 г едро смлени орехи, шам фъстък
  • портокали - нарязани портокалови корички от 1 цитрус
  • масло - 125 г за намазване на корите
  • масло - 125 г за сиропа
  • захар - 600 г, за сиропа
  • вода - 400 - 500 мл, за сиропа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в леко топлото прясно мляко. Замесва се еластични, средно меко тесто, като се прибавят поетапно, яйцата, солта, захарта, брашното. Оформя се топка, която се поставя в купа да втаса.

Щом втаса се премесва отново и се разделя на 7-9 топки. Всяка топка разточете на кора с дебелина към 2 мм (не по-дебела) и с помощта на четка всяка кора се маже обилно с 1 пакетче разтопено масло, поръсва се обилно с натрошените ядки, малко от портокаловите корички и се подреждат една върху др.

Корите се навиват на стегнато руло и от него се режат парчета розички с дебелина около 2 см. Розичките подреждайте в намазнена тава на разстояние около 1 см една от друга.

Оставете тавата на топло, за да втаса още веднъж за 20 минути. Сложете баницата на розички да се изпече в предварително загряна на 200 градуса фурна.

Изпечената баница се оставя да изстине за 3 часа, след което се сиропира със захарния сироп, приготвен от разтопените заедно в съд на котлона 1 пакетче масло, захарта и водата. Залейте студената баница с топлия сироп и покрийте с кърпа, за да се запари.

Рейтинг

4.6
59
45
30
20
10
Дай твоята оценка: