Ezine.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана баница със сирене

Сиропирана баница със сирене

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Сиропирана баница със сирене
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Каквито и диети да спазваме, никога не можем да пропуснем тази сиропирана баница"

Необходими продукти

  • брашно - 550 г
  • прясно мляко - 200 г
  • мая - 25 г жива
  • вода - 50 мл хладка
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 1/2 к.ч
  • сол - щипка
  • захар - 1 ч.л
  • за плънката
  • масло - 1/2 пакетче
  • сирене - 250 - 300 г
  • сироп
  • захар - 800 г
  • вода - 2 л
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладката вода поставяме маята и оставяме така за кратко време. В дълбока купа си пресяваме брашното, оформяме кладенче, в което изсипваме всичко за баницата.

Оформя се тесто, което трябва да е омесено добре. Разделяме го на 3 топки, не го оставяме да втаса.

Вземаме една от топките, точим на кора. Намазваме с помощта на четка с разтопеното масло. Ръсим от плънката, която е натрошено сирене.

Оформяме си стегнато руло, което усукваме малко и намазваме с олио. Нарязваме на кръгчета с дебелина около 2 см.

Всяко едно от тях нареждаме в намазана с олио тава или покрита с хартия за печене, като оставяме на разстояние едно от друго.

Сега вече оставяме да втаса на топло до двойното им увеличение.

След като е готова поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.

Ако се наложи, след 20-тата минута покриваме с хартия. Вадим и оставяме да изстине добре.

Приготвяме сиропа от водата и захарта. С топлия сироп заливаме сладката баница и веднага покриваме с кърпа, за да се задуши.

Сиропираната баница със сирене е готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: