Начин на приготвяне
Замесвате тесто с изварата и разбитите яйца, добавяте содата и разтопеното масло.
Добавяте по-малко брашното към сместа, докато се получи хубаво тесто. Омесваме около 5 минути.
Разделете на две и разточете с дебелина около 1.1/2 см до 2 см.
Намажете със сладко по избор (портокалово, кайсиево и др.), след това поръсете с ядки по избор (бадеми, орехи, шамфастък и др ).
Навийте на руло и нарежете охлювчета с дебелина около 3 см.
Повторете същите стъпки и с другата част от тестото. Наредете в намаслена тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180°C до порозовяване.
Изкарайте ги от фурната, хубаво да изстинат. През това време направете сиропа от захарта и водата.
Приблизително 20 минути да поври и накрая сложете сока от лимона. Готовата и охладена сладка баница заливате със сиропа.
Оставете да поеме хубаво сиропа.
Поднесете сиропираната баница на охлювчета със заквасена сметана.
Да ви е сладко