Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Цвекло по беларуски

Цвекло по беларуски

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Цвекло по беларуски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • цвекло - 1 кг
  • моркови - 250 г
  • гъби - 5 - 6 бр. сушени
  • лук - 2 глави
  • лимони - 1 бр.
  • сметана - 100 г
  • чесън - 8 скилидки
  • черен пипер - 8 бр., на зърна
  • дафинов лист - 3 бр.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • мента - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме, измиваме и нарязваме цвеклото и морковите на едри парчета. Поставяме ге в тенджера със студена вода, добавяме сушените гъби и ако има нужда, добавяме още вода, тя трябва да ги покрие.

След като водата кипне, вадим гъбите и ги нарязваме на филийки, връщаме в тенджерата. Посоляваме и оставяме на слаб огън да се готвят, като добавяме наситнения лук.

Когато водата почти изври, сипваме черния пипер, ментата, дафиновия лист, сока на ½ лимон, половината чесън и варим 3-4 минути, разбъркваме и варим още не повече от 5 минути, добавяме и останалия лимонов сок.

Смесваме сметаната с пасирания чесън и червен пипер. Сервираме зеленчуците, поляти със сметаната.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: