Начин на приготвяне
Почистваме, измиваме и нарязваме цвеклото и морковите на едри парчета. Поставяме ге в тенджера със студена вода, добавяме сушените гъби и ако има нужда, добавяме още вода, тя трябва да ги покрие.
След като водата кипне, вадим гъбите и ги нарязваме на филийки, връщаме в тенджерата. Посоляваме и оставяме на слаб огън да се готвят, като добавяме наситнения лук.
Когато водата почти изври, сипваме черния пипер, ментата, дафиновия лист, сока на ½ лимон, половината чесън и варим 3-4 минути, разбъркваме и варим още не повече от 5 минути, добавяме и останалия лимонов сок.
Смесваме сметаната с пасирания чесън и червен пипер. Сервираме зеленчуците, поляти със сметаната.