Начин на приготвяне
Размийте маята с 2 с.л. топла вода, добавете захарта и разбъркайте и оставете сместа на страна. Щом шипне смесете маята с киселото мляко, което трябва да е на стайна температура. Пресейте брашното и започнете да замесвате. Трябва да се получи еластично тесто, към което най-накрая добавете солта и сусама по желние.
Сложете тестото да втаса за 1 час в намазнена купа, покрито с кърпа. След това го оформете в желаната форма, намажете го с мляко или разбит жълтък с малко вода и поръсете със сусам по желание. Покрийте оформения хляб с кисело мляко с кърпа и го оставете да втаса за още час.
Сложете го да се пече на долната скара на фурната, която трябва да е предварително загряна на 230 градуса. След около 10-тина минути напръскайте фурната със студена вода и намалете градусите на 200 и печете за около половин час.