Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Плосък хляб»Домашна питка Лаваш

Домашна питка Лаваш

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Домашна питка Лаваш3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20

Необходими продукти

  • брашно - 3 ½ ч.ч.
  • мая - 1 бр. суха
  • вода - топла 1 ч.ч.
  • зехтин - 2 с.л.
  • пшенични трици - 3 равни с.л.
  • масло - за намазване
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме средно твърдо тесто от брашното, сухата мая, топлата вода и триците.

Оставяме го да престои поне 8 часа, за да втаса добре тестото. Втасалото вече тесто разделяме на топки с големина на малък лимон.

Всяка топка разточваме на малка кора с диаметър 20 см и дебелина ½ см.

Загряваме тефлонов тиган, на средна температура и изпичаме една по една питките без мазнина.

Когато се опекат от едната страна, обръщаме от другата и питката започва да се подува, с влажна кърпа започваме да притискаме отгоре бухналото място, за да помогнем топлият въздух да надигне и останалата част от питката.

Готовия лаваш мажем отгоре с масло, отваряме и пълним по желание сирене или кашкавал.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: