Начин на приготвяне
Първо активирайте маята със захарта в леко затоплената водичка. Сипете и малко брашно. Оставете да шупне на топло за 10-тина минути.
Към втасалата вече мая пресейте брашното (оставете малка част от него). Замесете меко тесто, но ако ви се стори твърде меко, добавете и останалото брашно. Ако не се налага да добавяте, тогава ще го използвате за поръсване.
Прехвърлете тестото на предварително набрашнения плот. Добавете солта и олиото и месете поне 15 минути. За да не ви лепне пкраено, намазнете леко ръцете си.
Върнете тестото в купата и я покрийте. Оставете да втаса на топло за 90 минути.
Разрежете готовото тесто на 3-4 части. Оформете топки и всяка една разтеглете от центъра към краищата, за да се получи питка с дебелина малко повече от 1 см.
Набрашнете леко питките и ги сложете в тава с хартия за печене. Оставете да втасат за 20-тина минути.
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете вътре тавата, в която ще печете плоските хлебчета.
Извадете горещата тава и леко плъзнете хартията с питките. Изпечете около 10 минути - трябва да са по-скоро бели, отколкото със златист загар.
Разполовете надлъжно всяка питка и я напълнете с плънка по избор.
Плоският арабски хляб е много сполучлив!