Плосък арабски хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
9292k17k
Плосък арабски хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Ето как да си приготвите най-вкусните арабски плоски хлебчета."

Необходими продукти

  • брашно - 500 грама
  • жива мая - 22 грама
  • олио - 2 с.л. + за намазване
  • вода - 300 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята със захарта в леко затоплената водичка. Сипете и малко брашно. Оставете да шупне на топло за 10-тина минути.

Към втасалата вече мая пресейте брашното (оставете малка част от него). Замесете меко тесто, но ако ви се стори твърде меко, добавете и останалото брашно. Ако не се налага да добавяте, тогава ще го използвате за поръсване.

Прехвърлете тестото на предварително набрашнения плот. Добавете солта и олиото и месете поне 15 минути. За да не ви лепне пкраено, намазнете леко ръцете си.

Върнете тестото в купата и я покрийте. Оставете да втаса на топло за 90 минути.

Разрежете готовото тесто на 3-4 части. Оформете топки и всяка една разтеглете от центъра към краищата, за да се получи питка с дебелина малко повече от 1 см.

Набрашнете леко питките и ги сложете в тава с хартия за печене. Оставете да втасат за 20-тина минути.

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете вътре тавата, в която ще печете плоските хлебчета.

Извадете горещата тава и леко плъзнете хартията с питките. Изпечете около 10 минути - трябва да са по-скоро бели, отколкото със златист загар.

Разполовете надлъжно всяка питка и я напълнете с плънка по избор.

Плоският арабски хляб е много сполучлив!

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: