Начин на приготвяне
Активирайте маята с 1 лъжица брашно и 1 лъжица захар в топлото мляко. Пресейте брашното и замесете тестото с останалите продукти.
Покрийте го и го оставете на топло да втаса за около 30 минути. Щом удвои обема си, разделете го на 5 топки, като си оставите малко за декорация.
Разточете 4 от топките с размера на тавата. Намажете първата с масло и сложете втората кора. Пак намазваме, поставяме третата и накрая - четвъртата кора. Разрежете ги на 8 триъгълника, започвайки от центъра, но не стигате до края. Завийте триъгълниците, като ги застъпвате и подвивате отдолу на питката.
От другата топка тесто оформете плоска питка, поставете я в средата. Разточете на малка кора отделеното тесто за декорацията и изрежете крачета (които предварително сте нарисували и изрязали от твърда хартия).
Зайчето и патето са изрязани с формички. Поставете в центъра на питката крачетата.
Оставете я да втаса за 40 минути, намажете я с разбития с малко олио и мляко жълтък. Поръсете с маково и сусамово семе.
Печете питката в загрята на 160 градуса фурна за 40 минути. След като леко изстине, намажете я с мед или масло.
Домашната питка за прощъпулник е готова.