Начин на приготвяне
Шест часа преди приготвянето на салатата пшеницата се измива с топла вода. Залива се с вода със стайна температура и се оставя да набъбне. След 6 часа водата се сменя и пшеницата се вари около час на среден огън, като се посолява. Отцежда се.
Тиквичките се режат на тънко с белачка за зеленчуци. В една супена лъжица зехтин се загряват рибките аншоа и се разбъркват, докато се превърнат в кремообразна смес.
Добавят се тиквичките и сместа се пържи 3 минути. Добавят се скаридите и се пържат още 3 минути при непрекъснато бъркане. Свалят се от котлона.
Доматите се попарват с вряла вода, обелват се и се нарязват на ситно. Листенцата на ментата се откъсват, стъблата се изхвърлят. Листенцата мента се режат на много ситно.
Всички съставки за салатата се смесват заедно с ментата. Поръсва се сос сол, лимонов сок и останалия зехтин и се оставя за 15 минути, преди да се сервира.
Салатата може да се приготви с булгур, кус кус, просо, киноа, амарант и елда.