Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Кебап»Телешко върху канапе от патладжан (Hünkâr Beğendi)

Телешко върху канапе от патладжан (Hünkâr Beğendi)

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
9354085
Телешко върху канапе от патладжан (Hünkâr Beğendi)1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Опитайте турската класика - Хюнкяр Бегенди - крехко и сочно телешко поднесено върху пухкаво патладжанено пюре. Това ястие ще ви пренесе в сърцето на Турция."

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • олио - 3 с.л. или зехтин
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • мляко - 150 - 200 мл за сгъстяване
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • кашкавал - 100 г настърган, или моцарела
  • сол
  • черен пипер
  • За месото
  • телешко месо - 400 г (може и агнешко)
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • червена чушка - 1 малка
  • домати - 2 бр. или 100 г от консерва
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - 2 - 3 с.л. или олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните, отрежете им шийката и ги изпечете на скара или фурна, докато омекнат и кожата им леко покафенее. След като изстинат, обелете кожата и ги намачкайте добре или пасирайте с пасатор до гладка смес.

В тиган загрейте маслото, добавете нарязания на ситно лук и чесън, и запържете до прозрачност. Добавете брашното и бъркайте няколко секунди. Постепенно налейте млякото, като бъркате енергично, за да не се слепне. Ще получите кремообразна смес. Добавете пасирания патладжан и разбъркайте добре до хомогенна маса. Овкусете със сол и черен пипер и добавете настъргания кашкавал (моцарела) като бъркате, за да се разтопи в соса.

Нарежете месото на малки парчета, които овкусете със сол и черен пипер.

В тиган загрейте зехтин и нарязания лук до златисто, добавете нарязания чесън, чушка, настъргания морков и гответе още една минута.

Добавете месото и го запържете от двете страни докато добие златист вкус. Накрая добавете нарязаните домати или доматеното пюре и гответе 15-тина минути докато сосът се сгъсти и месото стане готово. Дръпнете ястието от котлона и оставете 5 минути да поизстине малко.

В чиния наредете слой от соса с патладжаните, а върху него сложете месото или сервирайте месото отделно и гарнирайте патладжановото пюре като гарнитура. Хюнкяр Бегенди традиционно се сервира топло, често с пресен хляб или ориз.

Вижте също как да си направите турското имамбаялдъ с патладжан или класическата патладжанена разядка Баба Гануш.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: