Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Памук погача с бира и прясна мая

Памук погача с бира и прясна мая

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
9022k17k
Памук погача с бира и прясна мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Една наистина много сполучлива памук погача - истинско вълшебство за всяка празнична маса."

Необходими продукти

  • брашно - 520 г (+ още за доизмесване)
  • прясно мляко - 125 мл
  • яйца - 2 броя
  • бира - 240 мл светла
  • сусам - за поръсване (по желание)
  • жива мая - 25 г
  • захар - 130 г (+ за поръсване на питката)
  • масло - 50 г (разтопено)
  • олио - 40 мл
  • ромова есенция - 3 - 4 капки
  • ванилия - 2 прахчета (по 0.2 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко топлото прясно мляко. Добавете и лъжичка от захарта. Разбъркайте и оставете да се активира.

Пресейте в купа брашното и оформете кладенче в средата. Сипете вътре бирата (предварително извадена на стайна температура). Добавете ромовата есенция, олиото и шупналата мая.

Разбийте яйцата (оставете един жълтък за намазване) със захарта и ванилията. Прибавете ги в кладенчето.

Постепенно замесете гладко и еластично тесто, като добавяте по малко брашно - трябва да спре да лепне по пръстите. В самото начало на замесването е по-трудно, но после тестото се оформя и става пухкаво и нелепнещо. Месенето трябва да продължава поне 15 минути.

Намазнете купата и върнете тестото вътре. Покрийте го и го оставете да втаса за 90 минути.

Разточете втасалото тесто на една или няколко тънки кори. Намазвайте корите обилно с масло и изрязвайте кръгчета с диаметър 6 см.

Слагайте 5 по 5, като ги застъпвате. На всяка една петица от кръгове навивайте, за да се образуват красивите розички.

Намазнете тава за печене (25 см) и редете розичките вътре. Включете фурната на 45 градуса и ги пъхнете вътре, за да втасат отново - около 30 минути.

Разбийте жълтъка с малко вода и намажете пухкавата памук погача, като не натискате с четката твърде много. Поръсете погачата със захар и сусам.

Увеличете градусите на 175. Изпечете до суха клечка - около 30 минути. Ако видите, че питката прекалено бързо хваща загар, намалете градусите на 160.

Памук погачата с бира и прясна мая е чудна!

Вижте също как да си направите неустоими памук милинки или ако нямате опит, тази вкусна памук погача за начинаещи.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: