Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко топлото прясно мляко. Добавете и лъжичка от захарта. Разбъркайте и оставете да се активира.
Пресейте в купа брашното и оформете кладенче в средата. Сипете вътре бирата (предварително извадена на стайна температура). Добавете ромовата есенция, олиото и шупналата мая.
Разбийте яйцата (оставете един жълтък за намазване) със захарта и ванилията. Прибавете ги в кладенчето.
Постепенно замесете гладко и еластично тесто, като добавяте по малко брашно - трябва да спре да лепне по пръстите. В самото начало на замесването е по-трудно, но после тестото се оформя и става пухкаво и нелепнещо. Месенето трябва да продължава поне 15 минути.
Намазнете купата и върнете тестото вътре. Покрийте го и го оставете да втаса за 90 минути.
Разточете втасалото тесто на една или няколко тънки кори. Намазвайте корите обилно с масло и изрязвайте кръгчета с диаметър 6 см.
Слагайте 5 по 5, като ги застъпвате. На всяка една петица от кръгове навивайте, за да се образуват красивите розички.
Намазнете тава за печене (25 см) и редете розичките вътре. Включете фурната на 45 градуса и ги пъхнете вътре, за да втасат отново - около 30 минути.
Разбийте жълтъка с малко вода и намажете пухкавата памук погача, като не натискате с четката твърде много. Поръсете погачата със захар и сусам.
Увеличете градусите на 175. Изпечете до суха клечка - около 30 минути. Ако видите, че питката прекалено бързо хваща загар, намалете градусите на 160.
Памук погачата с бира и прясна мая е чудна!
Вижте също как да си направите неустоими памук милинки или ако нямате опит, тази вкусна памук погача за начинаещи.