Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Солен маймунски хляб

Солен маймунски хляб

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Новак
2664679
Солен маймунски хляб
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Един много вкусен и ароматен солен маймунски хляб за цялото семейство."

Необходими продукти

  • брашно - 400 грама
  • суха мая - 7 грама
  • вода - 220 г топла
  • зехтин - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л. равни
  • за соса
  • чесън - 2 едри скилидки
  • лютеница - 100 г едросмляна
  • босилек - 1 ч.л.
  • черен пипер - 2 - 3 щ.
  • розмарин - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От посочените продукти замесете средно меко тесто. Прехвърлете го в набрашнена купа и покрийте с кърпа.

Сложете да втасва в затоплена на 20 градуса фурна, необходими са около 30 минути.

Разточете с ръце втасалото тесто до оформяне на руло.

Направете соса, като разбъркате всички съставки (чесъна наситнете).

Режете от тестото малки триъгълни парчета - по 5-6 броя и ги слагайте в ароматната смес. Разбърквайте леко с лъжица. Процедирайте така с цялото тесто.

Сипете тестената смес в намазнена и набрашнена кексова форма. Изравнете с лъжица. Покрийте с кърпа и отново оставете в затоплената на 20 градуса фурна за около час.

Вклюете фурната на 180 градуса и изпечете соления хляб до готовност - около 40 минути.

Извадете готовия хляб, покрийте го с кърпа за малко и след това го извадете внимателно от формата.

Соленият маймунски хляб е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: