Начин на приготвяне
Пригответе си два големи найлонови плика.
Смесете всички продукти за маринатата в голяма купа. Разбъркайте добре и оставете настрана.
Почистете агнешкото бутче от мазнината (ако има такава), измийте го добре и го подсушете.
От по-дебелата му страна направете 3-4 дълбоки и широки разреза, за да навлезе по-дълбоко маринатата.
Сложете двата плика един в друг. Сипете цялата марината и поставете вътре бутчето. Затворете добре пликовете и втрийте хубаво продуктите в месото, за да могат да полепнат много добре.
Сложете в тава и приберете в хладилник за цялата нощ.
В тава сложете хартия за печене, която да излиза от тавата. Извадете бутчето от пликовете и го сложете в съда. Покрийте с хартията, за да се оформи нещо като плик.
Сипете вода на дъното на тавата, която да стигне до половината на месото - около 300 мл. Така месото ще се хидратира по време на печене и няма да изсъхне. Ако се наложи, по време на печенето може да се долее още.
Загрейте фурната на 170 градуса. Печете бутчето около 4 часа, като през последните 60 минути го отвийте от хартията и през 15 минути се полива със соса.
Извадете готовото бутче, оставете го да се отпусне на стайна температура, нарежете и поднесете.
Печеното агнешко бутче с кисело мляко и риган е готово.