Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Печено агнешко бутче с кисело мляко и риган

Печено агнешко бутче с кисело мляко и риган

marcheva14marcheva14
Новак
701703k
Печено агнешко бутче с кисело мляко и риган
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
8
"Разкошно печено агнешко бутче с гръцки привкус."

Необходими продукти

  • агнешко бутче - около 2.2 кг
  • Марината
  • кисело мляко - 300 грама (гръцко)
  • сух риган - 2 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • кимион - 1 с.л. млян
  • пресен чесън - 5 големи скилидки (намачкани)
  • лимони - настъргана кора и сок от 1 лимон
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • морска сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си два големи найлонови плика.

Смесете всички продукти за маринатата в голяма купа. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Почистете агнешкото бутче от мазнината (ако има такава), измийте го добре и го подсушете.

От по-дебелата му страна направете 3-4 дълбоки и широки разреза, за да навлезе по-дълбоко маринатата.

Сложете двата плика един в друг. Сипете цялата марината и поставете вътре бутчето. Затворете добре пликовете и втрийте хубаво продуктите в месото, за да могат да полепнат много добре.

Сложете в тава и приберете в хладилник за цялата нощ.

В тава сложете хартия за печене, която да излиза от тавата. Извадете бутчето от пликовете и го сложете в съда. Покрийте с хартията, за да се оформи нещо като плик.

Сипете вода на дъното на тавата, която да стигне до половината на месото - около 300 мл. Така месото ще се хидратира по време на печене и няма да изсъхне. Ако се наложи, по време на печенето може да се долее още.

Загрейте фурната на 170 градуса. Печете бутчето около 4 часа, като през последните 60 минути го отвийте от хартията и през 15 минути се полива със соса.

Извадете готовото бутче, оставете го да се отпусне на стайна температура, нарежете и поднесете.

Печеното агнешко бутче с кисело мляко и риган е готово.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: