Начин на приготвяне
Тази турска супа се сервира по време на Рамазан.
Измийте добре лещата и я сипете в тенджера с топла вода. Прибавете кубчетата бульон и маслото.
Когато заври течността, намалете силата на огъня и оставете супата да се вари 10-тина минути. Добавете измитите булгур и леща и продължете варенето още 10-тина минути.
Пригответе запръжката. За целта загрейте в тиган маслото със зехтин. Сипете брашното и бъркайте непрекъснато за минутка. Прибавете почистената и наситнена люта чушка, сол, черен пипер и джоджен.
След минута добавете доматеното пюре и налейте чаша топла вода. Разбъркайте добре и изсипете сместа в супата. Ако е твърде гъста, може да сипете още топла вода. Имайте предвид, че когато изстине ще се сгъсти още.
Овкусете с още черен пипер и сол, разбъркайте добре и след 10-тина минути свалете от огъня.
Поднесете готовата супа топла с хлебче, чесън и люта чушка. Може да подкиселите с лимон.
Турската чорба с леща и ориз е много вкусна.