Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Оризова супа»Турска чорба с леща и ориз

Турска чорба с леща и ориз

ЗориЗори
Новак
1765535k
Турска чорба с леща и ориз
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Вкусна и икономична супичка с леща и ориз."

Необходими продукти

  • ориз - 1/2 ч.ч. (счукан)
  • булгур - 1/4 ч.ч., счукан
  • жълта леща - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1. 5 л топла
  • телешки бульон - 2 кубчета
  • масло - 2 с.л.
  • за запръжката
  • люти чушки - 1 брой
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 2 равни с.л.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • сух джоджен - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази турска супа се сервира по време на Рамазан.

Измийте добре лещата и я сипете в тенджера с топла вода. Прибавете кубчетата бульон и маслото.

Когато заври течността, намалете силата на огъня и оставете супата да се вари 10-тина минути. Добавете измитите булгур и леща и продължете варенето още 10-тина минути.

Пригответе запръжката. За целта загрейте в тиган маслото със зехтин. Сипете брашното и бъркайте непрекъснато за минутка. Прибавете почистената и наситнена люта чушка, сол, черен пипер и джоджен.

След минута добавете доматеното пюре и налейте чаша топла вода. Разбъркайте добре и изсипете сместа в супата. Ако е твърде гъста, може да сипете още топла вода. Имайте предвид, че когато изстине ще се сгъсти още.

Овкусете с още черен пипер и сол, разбъркайте добре и след 10-тина минути свалете от огъня.

Поднесете готовата супа топла с хлебче, чесън и люта чушка. Може да подкиселите с лимон.

Турската чорба с леща и ориз е много вкусна.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: