Начин на приготвяне
Сушените плодове се смилат в блендер. Ако смокините са с дръжки, те се отрязват предварително.
Шоколада се разтопява на водна баня с водата и се сипва при плодовете. Добавя се какаото на прах, накълцаните ядки и част от кокосовото масло.
Всичко се разбърква до хомогенност. Ако сместа е много гъста, се добавя още кокосово масло. Аз ползвам сини сливи и фурми, които са по-мекички, затова сместа ми става с идеална средно твърда консистенция. Ако вашите сушени плодове са много твърди, хидратирайте ги за кратко да поомекнат.
Оформете сместа на топка и сложете върху лист стреч фолио, намазнено с кокосово масло.
После оформете цилиндър сладък салам с дебелина малко повече от на шпеков салам. Завийте с фолиото, усуквайки краищата като бонбон. Дооформете на плота с движения напред назад, като леко притискате с дланите.
Приберете сладкия салам в хладилник за около 2 часа да стегне.
След това го развийте и поръсете с пудра захар, която може и да втриете леко.
Нарежете на кръгчета и сервирайте здравословен сладък салам.
Вижте още идеи за веган десерти и неустоими веган сладкиши.