Начин на приготвяне
За тази вкусна супа ще използваме останалото бяло месо (гърди) от печеното предния ден пиле. Месото се нарязва или накъсва на парченца, а ако има останали кости, те не се изхвърлят, те ще направят бульона още по-богат.
В подходяща тенджера загряваме маслото и олиото и добавяме ситно нарязаните лук, морков, стрък праз, червени чушки и целина. Поръсваме с щипка сол и периодично разбъркваме, докато зеленчуците омекнат. Добавявяме измития и нарязан на едро спанак и оставяме, докато се задуши.
Наливаме горещия пилешки или зеленчуков бульон и печеното накъсано пилешкото месо (заедно с костите).
Оставяме супата от пиленце да покъкри 15 - 20 минути и добавяме натрошеното фиде или спагети.
След още 10-15 минути отделяме 1-2 черпака от бульона на супата, за да направим застройката. Оставяме реко да поизстине и към него добавяме ситно скълцания магданоз, скилидка чесън и заквасената сметана (или кисело мляко) и яйцето.
Разбъркваме енергично, подправяме със сол и черен пипер на вкус, постепенно добавяме още малко от супата, докато застройката се темперира.
Добавяме при непрекъснат бъркане застройката към горещата пилешка супа от печено пиле и спанак и дърпаме от котлона.
Добър апетит!
Вижте също как да направите гъбена супичка за душата.