Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Есенен пай с ябълки и круши

Есенен пай с ябълки и круши

JuliyaJuliya
Новак
1093342k
Есенен пай с ябълки и круши2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Поканете есента у дома с този сладък и уханен пай с ябълки и круши!"

Необходими продукти

  • брашно - 230 г
  • захар - 80 г
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • краве масло - 100 г
  • вода - около 50 мл
  • жълтъци - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр. (за намазвне)
  • пшеничен грис - 1 с.л.
  • ябълки - 3 бр. (около 500 г)
  • круши - 3 бр. (около 500 г)
  • брашно - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л. + за поръсване
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - щипка
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • бренди - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този сладкиш с ябълки и круши голяма купа смесете брашното (230 г) със захарта (80 г) и ваниловата захар.

Прибавете студеното масло и го разтрийте с ръце, докато се получат трохи.

Добавете жълтъка и студената вода на части и съберете тестото на топка.

Разточете около 2/3 от тестото и го поставете във форма за печене.

Останалата част (за решетката на плодовия пай) увийте във фолио, придайте й плоска форма и сложете всичко в хладилник.

Обелете ябълките и крушите, почистете ги и ги нарежете на кубчета.

Поръсете ги с лимоновия сок и брендито.

Добавете към плодовете брашното, захарта, канелата и индийското орехче и разбъркайте.

Намажете основата от тестото с белтъка и поръсете с гриса.

Разпределете ябълките и крушите, покрийте ги с решетката от заделеното тесто, намажете я с белтъка и поръсете със захар.

Печете домашния сладък пай в предварително загрята фурна на 190°С за около 60 минути.

Ароматният есенен пай с ябълки и круши с хрупкава коричка е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: