Начин на приготвяне
За този сладкиш с ябълки и круши голяма купа смесете брашното (230 г) със захарта (80 г) и ваниловата захар.
Прибавете студеното масло и го разтрийте с ръце, докато се получат трохи.
Добавете жълтъка и студената вода на части и съберете тестото на топка.
Разточете около 2/3 от тестото и го поставете във форма за печене.
Останалата част (за решетката на плодовия пай) увийте във фолио, придайте й плоска форма и сложете всичко в хладилник.
Обелете ябълките и крушите, почистете ги и ги нарежете на кубчета.
Поръсете ги с лимоновия сок и брендито.
Добавете към плодовете брашното, захарта, канелата и индийското орехче и разбъркайте.
Намажете основата от тестото с белтъка и поръсете с гриса.
Разпределете ябълките и крушите, покрийте ги с решетката от заделеното тесто, намажете я с белтъка и поръсете със захар.
Печете домашния сладък пай в предварително загрята фурна на 190°С за около 60 минути.
Ароматният есенен пай с ябълки и круши с хрупкава коричка е готов.