Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Шоколадов пай с карамелизирани круши

Шоколадов пай с карамелизирани круши

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1464932k
Шоколадов пай с карамелизирани круши
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Един неустоим шоколадов пай с карамелизирани круши Когато поводът е специален, десертът също трябва да е такъв"

Необходими продукти

  • за тестото
  • яйцa - 1 брой
  • брашно - 250 грама
  • захар - 80 грама
  • ванилова захар - 1 пакетче (10 грама)
  • масло - 120 грама
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • сол - 1 щ.
  • за крема
  • брашно - 30 грама
  • черен шоколад - 200 грама
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 60 грама
  • за карамелизиране на крушите
  • круши - 2 малки
  • вода - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • за намазване
  • кайсиев мармалад - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте в купа брашното заедно със солта и бакпулвера. Прибавете двата вида, нарязаното студено масло и яйцето, настържете вътре лимоновата кора.

Постепенно замесете маслено тесто и го оформете на топка. Увийте със стреч фолио и приберете да се стяга в хладилник за поне час.

Междувременно пригответе крема. За целта сипете в тенджерка млякото, прибавете брашното, начупения шоколад и захарта. Загрейте на бавен огън и бъркайте до сгъстяване на шоколадовия крем. Свалете от котлона и оставете да се охлади.

В отделна тенджерка сипете по 2 лъжици захар и вода. Когато сместа заври, пуснете вътре нарязаните круши. Гответе до изпаряване на течността и карамелизиране на плодовете.

Набрашнете кухненския плот. Разточете студеното тесто, за да се оформи голям правоъгълник.

Използвайте тава с размери 11х35 см. С точилка вземете разточената кора и внимателно я поставете в тавата.

Издърпайте, за да се получи висок борд. Дъното надупчете с лъжица. Сипете вътре крема и го заравнете.

Наредете отгоре карамелизираните круши.

От останалото тесто може да направите листенца, с които да украсите пая.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете до готовност - около 40 минути.

Затоплете мармалада и намажете охладения пай.

Шоколадовият пай с карамелизирани круши е много хубав, опитайте го!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: