Начин на приготвяне
Първо пресейте в купа брашното заедно със солта и бакпулвера. Прибавете двата вида, нарязаното студено масло и яйцето, настържете вътре лимоновата кора.
Постепенно замесете маслено тесто и го оформете на топка. Увийте със стреч фолио и приберете да се стяга в хладилник за поне час.
Междувременно пригответе крема. За целта сипете в тенджерка млякото, прибавете брашното, начупения шоколад и захарта. Загрейте на бавен огън и бъркайте до сгъстяване на шоколадовия крем. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
В отделна тенджерка сипете по 2 лъжици захар и вода. Когато сместа заври, пуснете вътре нарязаните круши. Гответе до изпаряване на течността и карамелизиране на плодовете.
Набрашнете кухненския плот. Разточете студеното тесто, за да се оформи голям правоъгълник.
Използвайте тава с размери 11х35 см. С точилка вземете разточената кора и внимателно я поставете в тавата.
Издърпайте, за да се получи висок борд. Дъното надупчете с лъжица. Сипете вътре крема и го заравнете.
Наредете отгоре карамелизираните круши.
От останалото тесто може да направите листенца, с които да украсите пая.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете до готовност - около 40 минути.
Затоплете мармалада и намажете охладения пай.
Шоколадовият пай с карамелизирани круши е много хубав, опитайте го!