Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питка със сиренце на залчета

Питка със сиренце на залчета

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2119388944
Питка със сиренце на залчета
Снимка: Чародейката
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
9
"След като се извади домашната питка, се намазва с малко с мед. Много вкусна, мека и пухкава питка със сиренце на залчета! Да ви е сладко!"

Необходими продукти

  • мая - 25 г прясна
  • прясно мляко - 250 мл. топло
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • захар - 1 с.л. с връх
  • брашно - 300 г
  • краве масло - 60 г
  • яйца - 1 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 300 г
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • мед - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка със затопленото прясно мляко се надробява маята, захарта и две супени лъжици брашно. Разбърква се хубаво и се покрива със стреч фолио или кърпа и се оставя на топло, докато сместа шупне.

Шупналата смес се прехвърля в купа, добавя се 1 яйце и 1 белтък, разтопеното краве масло, малко по малко от пресятото брашно с 1 ч.л. сол. Меси се до получаването на меко и еластично тесто. Купата с тестото се намаслява леко и покрива с фолио или кърпа, оставя се на топло, докато удвои обема си.

Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот, разстилa се на не много тънка кора и отново се покрива с кърпа за 10 минути. След това с чашка се изрязват кръгчета, във всяко се слага по малко натрошено сирене и се оформя на топче.

Топчетата се нареждат в тавата върху намаслена хартия за печене, намазват се с разбития с прясното мляко жълтък.

Питката със сиренце се изпича в средата на фурната на 180 °C до готовност.

След като се извади домашната питка, се намазва с малко с мед.

Много вкусна, мека и пухкава питка със сиренце на залчета!

Да ви е сладко!

Вижте още как се прави тутманик на бурми. Разберете и тайните на тестото, преди да започнете да месите.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: