Начин на приготвяне
Маята се натрошава, смесва се със захарта и се залива с 6 с.л. хладка вода. Разбърква се до пълното разтваряне на продуктите и се оставя на топло, докато шупне.
Брашното се пресява със солта. В средата му се прави кладенче, в което се налива 3 с.л. зехтин, 300 мл. хладка вода и закваската. Замесва се меко тесто за питки, като в процеса на замесваме добавяме и остатъка от зехтина.
Тестото се оставя на топло за около 60-80 минути, за да втаса. Бухналото тесто се разделя на две части. Всяка чест се разточва на тънка кора.
Първата кора се слага в предварително намазнена тава. Отгоре се намазва с крема сиренето. Добавя се предварително натрошеното краве сирене и се покрива с втората кора.
Питката със сирене се набожда на няколко места с вилица, намазва се обилно със зехтин и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути.
Точена питка със сирене поднасяме с чаша традиционен айран.