Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Питка на конци със сирене и мас

Питка на конци със сирене и мас

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3672k5k7141
Питка на конци със сирене и мас
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
17/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Много вкусна и пухкава питка на конци със сирене и мас"

Необходими Продукти

  • тесто
  • брашно - 950 г
  • мая - 30 г прясна
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 250 мл
  • кисело мляко - 150 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • ленено семе - 2 с.л. смляно по желание
  • плънка
  • сирене - 300 г
  • масло - 50 г
  • мас - 50 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и добавете към него солта и лененото семе. Разбъркайте и оформете кладенче.

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Оставете сместа за 10 минути.

Прибавете към брашното всички продукти за тестото, като заделите 1 жълтък, който ще ви трябва за намазване на питката.

Замесете меко тесто, което не лепи. При необходимост добавете още съвсем малко брашно.

Поставете тестото в купа и го покрийте със стреч фолио. Оставете за 30-40 минути, докато удвои обема си.

Разтопете маслото и свинската мас и ги оставете леко да се охладят.

След това премесете тестото за кратко и го разделете на 10-12 части, които оформете на топчета.

Всяко едно разточете на тънка кора и намажете с мазнина. Поръсете със сирене и навийте на руло.

Усучете двата срещуположни края и завържете на възелче. Наредете ги в тава, предварително намазана с мазнина.

Оставете питката да втаса за още 30 минути.

След това смесете заделения жълтък с две лъжици кисело мляко. Ако ви е останала мазнина, добавете и нея. Разбъркайте добре и с тази смес намажете внимателно питката.

Поръсете със сусам или други семена по избор и сложете питката да се пече в загрята фурна на 180 градуса.

Първите 10 минути пекох с вентилатор, а след това още 30 минути на горен и долен реотан.

Много вкусна и пухкава питка на конци със сирене и мас.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: