Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете към него солта и лененото семе. Разбъркайте и оформете кладенче.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Оставете сместа за 10 минути.
Прибавете към брашното всички продукти за тестото, като заделите 1 жълтък, който ще ви трябва за намазване на питката.
Замесете меко тесто, което не лепи. При необходимост добавете още съвсем малко брашно.
Поставете тестото в купа и го покрийте със стреч фолио. Оставете за 30-40 минути, докато удвои обема си.
Разтопете маслото и свинската мас и ги оставете леко да се охладят.
След това премесете тестото за кратко и го разделете на 10-12 части, които оформете на топчета.
Всяко едно разточете на тънка кора и намажете с мазнина. Поръсете със сирене и навийте на руло.
Усучете двата срещуположни края и завържете на възелче. Наредете ги в тава, предварително намазана с мазнина.
Оставете питката да втаса за още 30 минути.
След това смесете заделения жълтък с две лъжици кисело мляко. Ако ви е останала мазнина, добавете и нея. Разбъркайте добре и с тази смес намажете внимателно питката.
Поръсете със сусам или други семена по избор и сложете питката да се пече в загрята фурна на 180 градуса.
Първите 10 минути пекох с вентилатор, а след това още 30 минути на горен и долен реотан.
Много вкусна и пухкава питка на конци със сирене и мас.