Ezine.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Перфектната лазаня Болонезе

Перфектната лазаня Болонезе

Перфектната лазаня Болонезе
Снимка: Теодора Мещерова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Лазанята е винаги добре дошла на нашата трапеза Особено ако е толкова сочна"

Необходими продукти

  • кори за лазаня - 2 пакета
  • За Болонезе
  • кайма - 700 г смес
  • лук - 2 глави
  • чесън - 4 скилидки
  • моркови - 2 бр
  • целина - 1/4 глава
  • дафинов лист - 2 бр
  • босилек - 6 листа
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • червено вино - 50 мл
  • червен пипер - 3 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • домати на кубчета - 400 г от консерва
  • доматена паста - 200 мл
  • зехтин - 20 мл
  • За бешамел
  • брашно - 5 с.л.
  • масло - 50 г
  • зехтин - 50 мл
  • прясно мляко - 1 л
  • кимион - 1 ч.л. /или индийско орехче/
  • яйца - 3 бр. /жълтъците/
  • кашкавал - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Целината също се обелва и се настъргва на едро ренде. Лукът и чесънът се обелват и се режат на ситно.

В дълбок съд се сгорещява зехтинът. Първо се запържа чесънът, а след това и останалите зеленчуци. След като омекнат, към тях се добавя каймата, която се разбива с телена бъркалка, докато стане на трохи.

След като и тя се позапържи, се добавя виното и се изчаква да изври. Следват подправките, босилека, нарязан на ивички, доматите консерва, доматената паста и захарта.

Добавя се съвсем малко вода. Оставя се да къкри на тих огън, докато половината течност изври.

През това време си приготвяме Бешамел. Отделяме жълтъците от белтъците. В дълбока тенджера сгорещяваме зехтина и добавяме маслото.

Изчакваме да се разтопи, след което при непрекъснато бъркане добавяме брашното. Запържваме го, докато покафенее. След това добавяме млякото, жълтъците и подправките. Готвим, докато леко се сгъсти.

Настъргваме кашкавала на едро ренде и започваме да редим лазанята. Аз използвах кръгла тава, защото не разполагам с квадратна. Вие може да използвате, каквато имате.

На дъното на тавата слагаме Бешамел и разстиламе равномерно с помощта на кора за лазаня. Редим кори, като отчупваме, ако се налага, не трябва да има празно място. Слагаме от сос Болонезе, малко от сос Бешамел, кашкавал и отново слагаме кори. Така се процедира, до изчерпване на сосовете, като накрая се завършва с Бешамел и се поръсва обилно с кашкавал.

Лазанята се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за 40-50 минути. Поднася се с чаша изстудено вино. Да ви е сладко!

Забележка: Броят на корите, които ще са ви нужни много зависи от тавата, която ползвате. Аз използвах два пакета кори за лазаня.

Вижте още предложения за вкусна лазаня с гъби и най-сочната спаначена лазаня.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: