Начин на приготвяне
Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Целината също се обелва и се настъргва на едро ренде. Лукът и чесънът се обелват и се режат на ситно.
В дълбок съд се сгорещява зехтинът. Първо се запържа чесънът, а след това и останалите зеленчуци. След като омекнат, към тях се добавя каймата, която се разбива с телена бъркалка, докато стане на трохи.
След като и тя се позапържи, се добавя виното и се изчаква да изври. Следват подправките, босилека, нарязан на ивички, доматите консерва, доматената паста и захарта.
Добавя се съвсем малко вода. Оставя се да къкри на тих огън, докато половината течност изври.
През това време си приготвяме Бешамел. Отделяме жълтъците от белтъците. В дълбока тенджера сгорещяваме зехтина и добавяме маслото.
Изчакваме да се разтопи, след което при непрекъснато бъркане добавяме брашното. Запържваме го, докато покафенее. След това добавяме млякото, жълтъците и подправките. Готвим, докато леко се сгъсти.
Настъргваме кашкавала на едро ренде и започваме да редим лазанята. Аз използвах кръгла тава, защото не разполагам с квадратна. Вие може да използвате, каквато имате.
На дъното на тавата слагаме Бешамел и разстиламе равномерно с помощта на кора за лазаня. Редим кори, като отчупваме, ако се налага, не трябва да има празно място. Слагаме от сос Болонезе, малко от сос Бешамел, кашкавал и отново слагаме кори. Така се процедира, до изчерпване на сосовете, като накрая се завършва с Бешамел и се поръсва обилно с кашкавал.
Лазанята се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за 40-50 минути. Поднася се с чаша изстудено вино. Да ви е сладко!
Забележка: Броят на корите, които ще са ви нужни много зависи от тавата, която ползвате. Аз използвах два пакета кори за лазаня.
Вижте още предложения за вкусна лазаня с гъби и най-сочната спаначена лазаня.