Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Супа от червена леща с ориенталски вкус

Супа от червена леща с ориенталски вкус

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2069298704504
Супа от червена леща с ориенталски вкус
Снимка: Чародейката
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Супа от червена леща с ориенталски вкус - аромат, който ще събужда апетита ви дълго време"

Необходими Продукти

  • червена леща - 300 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • червен лук - 1 голяма глава
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 2 бр., дребни
  • селъри - 1 стрък
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л., безглутеново
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • кориандър - 1/3 ч.л.
  • куркума - 1/3 ч.л.
  • жълт синап - щипка смлян
  • джинджифил - щипка
  • канела - щипка
  • индийско орехче - 2 щипки
  • кимион - 1/3 ч.л. млян
  • черен пипер - 2 щипки
  • бульон - 1, 5 л зеленчуков
  • домати - 1 бр., малък
  • лимонена кора - 1/3 ч.л.
  • мента - 1/2 ч.л. сушена
  • магданоз - 1 с.л. сушен
  • сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Червената леща се прехвърля в сито и се измива хубаво под течаща студена вода. Накисва се за 20 минути и след това се изцежда от водата.

В подходяща дълбока тенджера се загрява олиото, добавят се нарязаните на ситно червен лук, моркови и селъри. Поръсва се със щипка сол и зеленчуците се оставят да се задушат и омекнат. След това се добавя червеният пипер, брашното, доматеното пюре и скълцаните скилидки чесън.

Овкусява се с любими подправки в количество на вкус: кориандър, куркума, жълт синап, джинджифил, индийско орехче, кимион, черен пипер, канела.

Налива се около 1.5 горещ бульон и се оставя супата да заври. Изсипва се отцедената от водата червена леща, разбърква се и се вари на умерен котлон за около 15 - 20 минути. При необходимост може да добавите допълнително бульон до желаната от вас гъстота.

Накрая към супата с червена леща се добавя настърган на едро ренде малък домат и сушените магданоз, мента и настърганата лимонена кора.

Оставете супата от червена леща с ориенталски вкус да се задуши под капак за 15 минути преди да я сервирате.

Божествена е както поднесена топла, така и студена.

Добър апетит!

С червена леща можете да си приготвите и страхотна крем супа от леща или леща на фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: