Начин на приготвяне
Лещата се измива и накисва във вода за около 30 минути. Изплаква се и се отцежда.
Лукът, морковът, скилидките чесън и стръковете целина се почистват и нарязват на ситно. Картофът се обелва и нарязва на четвъртинки по дължина.
В тенджера с незалепващо дъно загрейте олиото на умерена температура, добавете нарязаните на ситно кромид лук, чесън, морков и целина.
Поръсете с щипка сол и оставете зеленчуците да се задушат и поомекнат.
След това добавете червения пушен пипер и доматеното пюре и отцедената от водата червена леща. Накрая налейте горещия зеленчуков бульон.
Овкусете със сол и черен пипер и добавете дафиновите листа и сушената мащерка.
Щом заври, пуснете нарязания на четвъртинки картоф, разбъркайте и варете на умерен котлон за още 15 - 20 минути. След като картофа се свари, извадете го и го намачкайте с вилица. Върнете го в супата и оставете на котлона супата от леща да покъкри още десетина минути. Щом дръпнете супата от котлона, добавете 2 с.л. лимонов сок и зехтина. При нужда подправете със сол на вкус.
Сервирайте супата от червена леща с картоф поръсена със ситно нарязан пресен магданоз и едро смляна люта червена чушка по желание.
Добър апетит!
Ако обичаш леща, опитай и другите ни предложения за чорба от леща или вкусна крем супа от леща.