Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Френски пай с аспержи и домати

Френски пай с аспержи и домати

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Френски пай с аспержи и домати1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Страхотен е и се приготвя много лесно, защото се прави с бутер тесто"

Необходими продукти

  • аспержи - 1 кг
  • бутертесто - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • сметана - 100 мл
  • домати - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • масло - 50 г
  • босилек - 1 връзка
  • бадеми - 50 г
  • захар - 2 щипки
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Аспержите се разрязват на две по дължина и се сваряват за пет-шест минути в солена вода. Доматите се попарват с вряла вода, обелват се и се режат на ситно.

Лукът се реже на ситно и се пържи в маслото до златисто. Добавят се доматите, солта, захарта и сместа се загрява на бавен огън 25 минути. Поръсва се със ситно нарязан босилек.

Тестото се слага в тава и се набожда с вилица. Отгоре се излива доматената смес. Върху нея се разпределят аспержите с връхчетата към центъра на тавата. Пече се 20 минути на 190 градуса.

Яйцата се разбиват, добавя се сметаната и сместа се излива върху тестото. Пече се още 20 минути. Вади се, поръсва се със счукани на едро бадеми и се запича още 5 минути.

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: