Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Френски пай с аншоа

Френски пай с аншоа

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Френски пай с аншоа1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 ч.ч.
  • мая - 1 ч.л. суха
  • зехтин - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • за плънката
  • аншоа - 60 г от консерва
  • лук - 6 глави
  • домати - 2 бр.
  • маслини - 20 бр. без костилки
  • мащерка - 2 стръка
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибките се вадят от консервата и се пускат за 30 минути в топла вода. След това се измиват, всяка рибка се разделя на две и се оставя върху салфетки, за да се отцеди.

Приготвя се тесто, като брашното се смесва със солта и маята. По малко се добавят 150 милилитра топла вода, накрая се добавя зехтинът. Тестото се меси, докато не стане гладко. Покрива се и се оставя на топло за 1 час.

Лукът се реже на тънки шайби. Запържва се в олиото за 10 минути на среден огън. Листенцата на мащерката се откъсват от стръковете. Доматите се попарват с вряла вода, пускат се в ледена вода и се обелват.

Нарязват се на ситно. Добавят се листенцата мащерка и доматите се смесват с лука. Добавя се солта и сместа се задушава на минимален огън 30 минути под капак. След това капакът се маха и сместа се готви още 10 минути. Сваля се от котлона и се охлажда.

Тестото се разточва тънко и се слага в намазана с мазнина тава, като се оформят стенички. Отгоре се слага плънката с лука. Върху плънката се редят рибките така, че да се получи решетка. Във всяко квадратче от решетката се слага по една маслина. Пече се 30 минути на 200 градуса.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: