Маринована аншоа

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Маринована аншоа1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Мариноването на хамсия е трудоемко, но резултатът е няколко незабравими вечери в добра компания!"

Необходими продукти

  • аншоа - 2 пресни хамсии
  • морска сол - 3 ч.ч.
  • оцет - 200 - 300 мл ябълков + 4 - 5 с.л. балсамов
  • зехтин - на око
  • копър - пресен, накълцан
  • чесън - 1 глава, малка
  • лимони - прясно изцеден сок от 1 лимон
  • чушки - сушени, сладки или люти, стрити
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете хамсиите от люспите, главите, хрилете и вътрешностите. В купа сложете рибата и морската сол и оставете така за 1 или 2 денонощия. Ако ги оставите по-дълго, по лесно ще отстраните костите.

След това ги измийте под течаща вода и отделете гръбначните кости. Подредете филетата аншоа отново в купата (без солта) и залейте с ябълковия оцет. Оставете отново за 24 часа в хладилник.

Измийте отново добре под течаща вода, а ако е твърде солена, може да я накиснете за час във вода. Всяка риба разрежете на 4 филенца по дължина на двете й части - общо 8 филенца.

Направете смес от балсамовия оцет, зехтин на око (повечко), счуканите скилидки чесън, лимоновия сок, накълцания копър и стритите сушени чушки.

Започнете да редите в буркани като се слага ред аншоа и се полива с дресинга. Така се реди до горе на буркана. Затворете хубаво с капачки. Маринованата аншоа издържа до месец в хладилник.

Рейтинг

4.6
54
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#256689
Потребител#256689
Не е лошо да се промени от 2 хамсии на 2 кг.хамсии.Иначе е супер.
21.05.2020 20:09
фен на консервите
фен на консервите
На автора на рецептата ще препоръчам да пита хората, който живеят до "Гьола". Никоя черноморска риба не се чисти преди да се маринова, първо стои 24-48 часа в морска сол, след, което се чисти, отделят се филенцата, престояват 12 часа в оцет и се реди в буркани с подправки по избор. А дядовците и бабите ни едно време направо са пълнели качетата с ред риба, ред сол без да я чистят и преди да я сложат на масата са я обезсолявали и подправяли.
26.11.2013 14:23
3
Фен на Аншоата
Фен на Аншоата
Хамсъ означава Аншоа в интерес на истината.
А в "Гьола", както го нарече, се въди хамсия,Г-н "Всезнайко" която е и суровината за Аншоа!
01.04.2013 14:49
3
1
pti
pti
Между другото хамсия е турското име на сардината. А аншоата, макар и близка, е различна риба, която не се въди в гьола.
18.02.2012 08:41
2
2
pti
pti
Митко, тези, които живеят до гьола Черно море по-добре да не пишат за аншоа, че и за риби въобще.
18.02.2012 08:30
1
1
димитър коларов
димитър коларов
По-голяма глупост от това че аншоа е вид риба не бях чувал,аншоа е осолена в препечена сол риба и се приготвя от рибите хамсия или сардина.Този които е написал това ,явно живее много далеч от морето.
28.12.2011 16:11
7
1
1
Покажи всички подкоментари
Влади Владимиров
Влади Владимиров
Преди повече от 30 години сам си приготвях аншоа почти по същия начин/без чушките, зехтина и чесъна/.
Много е ДОБРА
06.12.2011 16:24