Начин на приготвяне
Тиквата се разрязва първоначално на половинки и с помощта на лъжица се почиства от семките, след това се обелва и нарязва на парчета. Парчетата тиква се настъргват на едро на ренде.
Може също ги да нарежите на малки парчета и да ги скълцате на порции в чопъра.
Ореховите ядки и бисквитите се счукват или смилат на не много дребно, след което се смесват с канелата и ванилиите.
В подходящ съд се слагат олиото и маслото и се затплят на котлона до разтопяването на маслото.
Взима се кора и с помощта на четка се намазва с маслената смес. Слагат се 3-4 с.л. от настърганата тиква в единия край (по късия), поръсва се 3-4 с.л. захар, ореховата смес и се навива. Прехвърля се в тава, покрита с намаслена хартия за печене.
Така се навиват и останалите кори. Накрая тиквеникът се намазва с останалото масло с олио.
Пече се тиквеникът в предварително загрята на 170-180 °C за 40-45 минути, докато се зачерви.
След като се извади, тиквеникът с чудни кори се нарязва и поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко!