Начин на приготвяне
Нарежете една средна зелка, поръсете със сол и леко намачкайте.
Обелете и нарежете на дребни кубчета доматите. Може да ползвате и домати от консерва.
Нарежете също и моркова.
Загрейте олиото и задушете в него, първо, нарязаното зеле и морковите за няколко минути, докато зелето намали обема си и леко омекне.
След това добавете доматите, подправките и ситно нарязани скилидки чесън.
Гответе още няколко минути, като разбърквате периодично.
Прехвърлете задушеното зеле в тава и налейте 1 чаша гореща вода, след което сложете да се пече в загрята фурна на 200 °C за 50-60 минути.
Щом зелето се запече и остане на мазнина, наредете върху печенето зеле предварително нарязана наденица и върнете във фурната за още 10-15 минути, докато и наденицата се запече.
Сервирайте прясното зеле с наденица на фурна поръсено със свеж магданоз и маринована лютива чушка.
Добър апетит!
Ако рецептата ти харесва, опитай и тези вкусотии със зеле, а именно традиционното свинско със зеле или крехко пиле със зеле.