Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Напукани курабийки с кафява захар

Напукани курабийки с кафява захар

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6481
Напукани курабийки с кафява захар
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
20/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
17 мин.
Общо
47 мин.
Порции
1
"Получиха се вкусни курабийки с кафява захар с хрупкава коричка и мека вътрешност. Опитайте и да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 1 ч.ч. + 4 с.л. за овалване
  • лимон - кората на 1/2 цитрус
  • кисело мляко - 200 г
  • бакпулвер - 1 бр. 10 г или сода 1 ч.л.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • мас - 3/4 ч.ч.
  • брашно - 5 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чаената чаша, която ползвах, е малка и е с вместимост 150 мл.

Яйцата и киселото мляко трябва да са със стайна температура, затова ги извадете от хладилника час по-рано.

Разтопете свинската мас и я оставете да се охлади, но да остане течна.

Настържетена фино ренде само жълтата част от кората на половин лимон.

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта.

След това прибавете киселото мляко, смесено със содата или бакпулвера, лимоновата кора и ваниловата захар. Разбъркайте добре и прибавете свинската мас.

Накрая добавете брашното, предварително пресято.

Добавяйте брашното на части и бъркайте, докато се образува топка тесто.

След това доомесете до меко, почти лепнещо тесто.

Количеството брашно, което съм посочила, може да варира според размера на яйцата и гъстотата на киселото мляко.

Щом тестото за курабии е готово включете фурната да загрява.

От тестото късайте малки парчета, които оформете на топчета и оваляйте в кафява захар.

Наредете топчетата тесто в тава, покрита с хартия за печене.

При мен се получиха 23 броя курабийки.

Сложете ги да се пекат в загрятата вече фурна на 180 °C за около 16 - 18 минути.

Наблюдавайте напукани курабийки с кафява захар, защото всяка фурна е различна и щом леко променят цвета си, са готови.

Получиха се вкусни курабийки с хрупкава коричка и мека вътрешност.

Опитайте и да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: